Nevreme ostaje iza nas, stižu nam tropski dani i noći: Meteorolog Sovilj otkrio detaljnu prognozu za jul
Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Fonet/Zoran Mrđa, Kurir TV, VLADIMIR ŠPORČIĆ

vreme na leto 2024. godine

Nevreme ostaje iza nas, stižu nam tropski dani i noći: Meteorolog Sovilj otkrio detaljnu prognozu za jul

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da je pred nama dosta sunčanih intervala nakon burne kišne epizode

Objavljeno:

Sledi duži stabilani vremenski period i samo do petka će biti prijatne i umerene temperature, a nakon toga slede tropski dani i tropske noći, a to će se produžiti na veći deo naredne sedmice, najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da je pred nama dosta sunčanih intervala nakon burne kišne epizode.

"Maksimalne temperature u većini mesta danas će biti 25-26 stepeni. Dakle, biće umereno toplo i tako će se zadržati bar do petka", najavljuje meteorolog Slobodan Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Zorana Jevtić, Beta Saša Đorđević, Kurir TV

Navodi da će biti pretežno sunčano, naročito ujutro i prepodne, a poslepodne će biti promenljive oblačnosti, ali sa, kako kaže – "veoma, veoma retkom pojavom kratkotrajne kiše, slabog intenziteta".

Sovilj navodi da su u pitanju male količine padavina i da su lokalnog karaktera.

"To je uvod u lep vikend koji je pred nama, koji će biti potpuno sunčan, temperatura u daljem porastu, maksimalne vrednosti od 30 do 35 stepeni u subotu i nedelju", objašnjava meteorolog za RTS.

Prognozira da će se stabilno vreme produžiti i dalje, da nema nekih naznaka zahlađenja ni tokom sledeće sedmice.

"Osim stabilnih vremenskih uslova, temperatura će biti u daljem porastu, tako da u urbanim sredinama svakako možemo računati na tropske noći, a maksimalne temperature u hladu u intervalu između 32 i 37 stepeni tokom većeg dela sedmice koja je pred nama". kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Vrućine
Vrućinefoto: Tamara Trajković

Zaboravimo na nevreme, slede tropski dani

Sovilj kaže da možemo da zaboravimo na nevreme koje je iza nas, ali ocenjuje da su u pitanju bile dve ekstremne kišne epizode.

"Samo u Beogradu od ponedeljka uveče do sinoć palo je 68 litara kiše po kvadratnom metru, a to je za 2 milimetra iznad mesečnog proseka", kaže meteorolog.

Objašnjava da je u 24-časovnom periodu pala mesečna količina kiše u gradu. Navodi da se slična situacija dogodila i u četvrtak uveče, kada je bilo još više padavina tokom tročasovnog perioda.

"Ali, u svakom slučaju, lepa vest jeste da su se ove ekstremne kišne epizode ili izraženi vremenski uslovi koji su uslovili nepogode i grad i olujni vetar, dakle da su završeni, oblačnost se uveliko izmestila na istok i sada je pred nama jedan stabilan period", objašnjava Slobodan Sovilj.

Nevreme/Ilustracija
Nevreme/Ilustracijafoto: : Instagram/serbialive_beograd

Jul će biti topliji nego prethodnih godina

Temperature koje nam dolaze su iznad proseka za jul, potvrđuje meteorolog dodavši da postoji tendencija stalnog porasta.

"Leta su, primera, radi u našoj zemlji, sada toplija za 2,6 stepeni u odnosu na drugu polovinu 20. veka, pogotovo u odnosu na predindustrijski period", kaže Sovilj.

Objašnjava da to znači da se srednje julske temperature, koje su ranije bila od 27 do 30 stepeni, sada polako povećavaju.

"Mi prognoziramo da će srednja julska maksimalna temperatura u nižim predelima biti od 30 do 32 stepena, uz čak do 18, 19 tropskih dana u nižim predelima", rekao je Sovilj za RTS.

Leto
Letofoto: Emilija Jovanović

Navodi da su to sve vrednosti koje su iznad proseka, ali kojima svedočimo i tokom prethodnih godina, a najtoplije je bilo jula 2012. godine.

"Ako posmatramo ceo mesec sa srednjom maksimalnom temperaturom od 32,6 stepeni, julski rekordi u Beogradu i u Srbiji postavljeni su davne 2007. godine, tada su u hladu u Beogradu izmerena 44 stepena 24. jula, a u Srbiji je najtoplija bila Smederevska Palanka", podeća Sovilj.

Kaže da se topli rekordi obaraju i širom kontinenta. Tako je pre dve godine postavljen i novi evropski rekord kad je letnja temperatura u pitanju – 48,8 stepeni je izmereno na Siciliji".

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

(Espreso/RTS/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.